Gilde Leusden

Actueel

Cursusprogramma in zijn geheel geannuleerd

Als gevolg van de maatregelen rond het coronavirus is ons totale cursusprogramma geannuleerd.
Zodra de situatie is genormaliseerd zullen we een nieuw cursusprogramma samenstellen.
Dit zullen we dan communiceren via onze nieuwsbrief.
 
Ook ons Digitaal Hulpplein en de cursus Klik & Tik zijn opgeschort, zodra die weer geopend kunnen worden, melden wij dat via de nieuwsbrief.

Bibliotheek gesloten, Digitaal Hulpplein en cursussen opgeschort tot in ieder geval 6 april i.v.m. corona-virus

Gezien de situatie rond het Corona-virus heeft de directie van Bibliotheek Eemland het volgende besluit genomen:

"Alle georganiseerde en te organiseren activiteiten (klein en groot) binnen onze bibliotheek vestigingen vinden in ieder geval tot 1 april geen doorgang, ingaande per direct. Vestigingen en kantoren blijven vooralsnog open.
 
Hiermee trachten wij bij te dragen aan het zoveel als mogelijk beperken van verdere verspreiding van dit virus. Indien er wijzigen, toevoegingen en/of aanpassingen zijn of komen op eerder genomen besluiten, dan informeren wij een ieder zo snel als mogelijk. Naast deze genomen maatregel blijven wij de adviezen van het RIVM, GGD en overheid volgen."


Dit betekent dat het Digitaal Hulpplein, elke maandagochtend van 10-12 uur in de bibliotheek in Leusden de komende weken NIET zal plaatsvinden.

Ook de geplande cursussen en workshops gaan NIET door.
 
A.g.v. de aanvullende maatregelen van de overheid, bekend gemaakt op 15 maart, is deze maatregel verlengd tot 6 april.

Zodra er meer nieuws is zullen wij u opnieuw informeren.

Afscheid van bestuurslid Jan Luteijn

Jan Luteijn heeft het voorzitterschap op zich genomen van Gilde Amersfoort en dat houdt helaas in dat hij dit niet kan combineren met zijn lidmaatschap van het bestuur van Gilde Leusden. Hij heeft 8 jaar in het bestuur de communicatietaken op zich genomen en deze met verve en zeer grote inzet vervuld.

De nieuwsbrieven, uitnodigingen, Kerstgroet maar ook de visitekaartjes voor de coördinatoren werden door hem geregeld. En nog veel meer, te veel om op te noemen.

Op 31 oktober j.l., tijdens de vrijwilligersavond in Jeroens Paviljoen, nam Hermien Gierman, voorzitter Gilde Leusden, afscheid van Jan. Er was een VVV-geschenkbon voor Jan en een boeket bloemen voor Mena, de vrouw van Jan.
We wensen Jan een fijne tijd toe als voorzitter van Gilde Amersfoort en nogmaals hartelijk dank voor de vele dingen die je voor Gilde Leusden hebt gedaan.

Jan blijft wel voor Gilde Leusden actief als vrijwilliger bij Computervaardigheid.

EXTRA:

workshop overstaphulp Windows7 naar Windows10

Het Leercentrum van Gilde Leusden biedt, in samenwerking met Bibliotheek Eemland en Seniorweb,  een workshop overstaphulp van windows 7 naar windows 10 aan.
 
In januari 2020 stopt Microsoft met de ondersteuning van windows 7. Als u nog windows 7 gebruikt, is het nu het tijd om over te stappen naar windows 10. Daar ziet u misschien wel tegenop...
 
Maar: u hoeft het niet helemaal alleen te doen.
U kunt inschrijven voor een 2 delige workshop “overstappen van Windows 7 naar windows 10”.
 
 De eerste bijeenkomst is op 4 december 2019, 10 - 12 uur, in de bibliotheek Leusden. Hier behandelen we alle voorbereidende zaken die u vervolgens zelf thuis kunt uitzoeken en uitvoeren. Uiteraard krijgt u een handout in de mail waarin al de punten staan vermeld, uw handleiding voor de upgrade.
 
Tussentijds kunt u binnenlopen bij het digitaal hulpplein voor meer hulp en ondersteuning. We moeten wel even benadrukken dat u zelf verantwoordelijk bent en blijft voor uw upgrade, wij ondersteunen u graag hierin, maar verder dan ondersteunen gaat het niet. U dient uw upgrade dus ook zelf uit te voeren, sommige upgrades duren meerdere uren, dat kan niet tijdens een workshop of op het digitale hulpplein gedaan worden, dat moet u zelf thuis uitvoeren.
 
Tenslotte hebben we een 2e bijeenkomst op 8 januari 2020, 14 - 16 uur, in de bibliotheek. Hier bespreken we de zaken die na de upgrade nog uit te voeren zijn en kijken we of eventuele problemen die u bent tegengekomen kunnen worden opgelost of inmiddels zijn opgelost.
 
De kosten voor deze 2 dagdelen workshop/overstaphulp zijn € 20.
 
Voor wie is de cursus bedoeld?
Deze cursus is met name geschikt voor mensen die nog Windows 7 op hun computer hebben staan en nu alsnog de upgrade naar Windows10 gaan uitvoeren. Ook als u nog Windows8.1 gebruikt kunt u van hetzelfde overstapproces gebruikmaken.

Geslaagde bijeenkomst 

Dankzij de medewerking van het Leusdense Familiebedrijf AFAS Software bezochten op donderdag 28 februari ruim tweehonderd (oud-)cursisten van SeniorWeb / Gilde Leusden een informatieve middag met als thema e-health en het gebruik van de smartphone door senioren.

Na de door AFAS aangeboden lunch werd het programma geopend door Robbert de Ruijter van AFAS, die het werkterrein en de filosofie van AFAS beschreef en een beeld schetste van de toekomstige ontwikkelingen van het bedrijf in Leusden. Ook ging hij in op een aantal nuttige toepassingen van de smertphone.

Vervolgens gaven Deetje de Vries en Ate Scholtus van SeniorWeb/ Gilde Leusden een presentatie over e-health en met name wat dit voor senioren kan betekenen. Er bestaan al vele toepassingen, bijvoorbeeld om je patientendossier in te zien, afspraken met het ziekenhuis of de huisarts in te plannen, enz. 

In een on-line quiz op de smartphone werd vervolgens de kennis van de aanwezigen over een aantal digitale zaken getest. Hans Straatman en Jan Luteijn van SeniorWeb gaven een demonstratie van de digitale assistent op de smartphone en hoe je allerlei apparaten op afstand met je smartphone kunt bedienen, zoals je verlichting en je robotstofzuiger.

Hermien Gierman, voorzitter van Gilde Leusden, bedankte tenslotte AFAS voor de gastvrijheid en alle presentatoren en andere vrijwilligers van SeniorWeb en Gilde Leusden voor hun bijdrage. De bijeenkomst werd afgesloten met een drankje in het bedrijfsrestaurant van AFAS.

VoorleesExpress ontvangt cheque van Kiwanis

De VoorleesExpress, één van de projecten van Gilde Leusden in samenwerking met Bibliotheek Eemland, heeft van de Kiwanis Leusden een subsidie van € 3750 gekregen. Wij zijn de Kiwanis Leusden bijzonder erkentelijk dat zij ons nieuwe project  financieel mede willen ondersteunen.
Frank Willenborg van de Kiwanis reikt de cheque uit aan Hermien Gierman, voorzitter Gilde Leusden