Gilde Leusden

Digitaal nalaten

Ons leven is de afgelopen twintig jaar steeds digitaler geworden. We zijn zelf op tal van vlakken online actief. Daarnaast regelen instanties en overheden hun zaken steeds vaker digitaal. Iedereen zorgt natuurlijk dat al zijn of haar online gegevens goed zijn beveiligd. Met wachtwoorden die lastig te raden of kraken zijn, en die niemand kent. Maar als iemand komt te overlijden zijn die goed beveiligde accounts voor niemand toegankelijk. Weinig mensen staan hierbij stil, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb.

 

In de presentatie Digitaal Nalaten behandelen we wat we vooraf kunnen regelen zodat we nabestaanden niet opzadelen met ontoegangkelijke computers, tablets en telefoons en accounts.


De informatie is onderverdeeld in twee invalshoeken:  

  • Zelf regelen
    In dit onderdeel bespreken we 
     informatie die u helpt uw digitale nalatenschap goed over te dragen aan uw nabestaanden. Wat moet er gebeuren met de toegang tot uw pc, tablet of smartphone en wat met uw belangrijke accounts van bijvoorbeeld Microsoft of Google? Welke profielen hebt u op sociale media, en welke digitale abonnementen? Wat moet daarmee gebeuren na uw overlijden? Hoe regelt u dit vooraf?  

  • Nabestaanden
    Veel mensen bekommeren zich niet om hun digitale nalatenschap. Wat doe je als nabestaande met de apparaten, accounts, sociale mediaprofielen en abonnementen van de overledene wanneer deze niets heeft overgedragen? Wat is er mogelijk, wat niet en hoe regelt u het allemaal?